Svindel – en evig trussel

Møns Bank har netop afværget et svindelforsøg, og generelt er svindlen øget det seneste år.

I gamle dage røvede man banker med hætte over hovedet og en pistol(lignende genstand). I dag sender man ”muldyr” afsted på digital svindel – eller til nærmeste pengeautomat. Ofte er det nemlig ikke hovedpersonen selv, der sætter sig i skudlinje.

- Vi oplever også i Møns Bank, at svindlen i samfundet er stigende, siger bankdirektør Per Sjørup Christiansen. Tendensen er, at flere lader sig narre af falske sms’er, opkald eller mails, og det er bekymrende.

På trods af MitID og endnu større sikkerhed end i NemID er svindlen tiltagende. Sidste år lå det samlede tab for netbanksvindel i Danmark på 60 mio. kr., hvor det i 2021 “kun” var 35 mio. kr.

- Vi kan ikke opfordre nok til, at man aldrig – som i ALDRIG – udleverer personlige koder til nogle, understreger Per Sjørup Christiansen. Personlige koder er netop personlige!


Unge er særligt udsatte

Kriminelle finder ustandselig nye måder til at sløre kriminelle pengespor, og med denne metode bliver børn helt ned til 12 års-alderen udnyttet til hvidvask.

Opskriften er enkel: "Vil du tjene et par hundrede på at hjælpe mig med at hæve penge? Mit kort virker ikke, så det eneste, du skal gøre er at modtage 3.000 kr. på MobilePay og derefter hæve pengene i en automat til mig.”

- Såre uskyldigt, og er man ung og ikke har nogen penge, er det et fristende tilbud, siger Per Sjørup Christiansen. Men nu er man selv i søgelyset. Man risikerer at dække over en kriminel handling og medvirke til hvidvask. Det er strafbart.

Viden om hvidvask og muldyrsrollen er vigtig, og derfor har SSP lavet en særlig side for unge.
Find den her.